برای آشنایی کامل با ورق گالوانیزه باید ابتدا تعریفی از آن داشته باشیم. ورق گالوانیزه در واقع ورق های فولادی با پوشش محافظ ویژه هستند. امروزه صنعت ساختمان سازی با پیشرفت فراوانی همراه بوده که ورق فولادی به پیشرفت آن کمک کردند از این رو همانطور که میبینید هر روز ساخت و سازهای مدرن و چنین پیشرفته ای در جهان ایجاد میشود. یکی از دلایل عمده گسترش ساخت و سازها استفاده از مصالح مطمئن و با کیفیت است یکی از مهمترین و قابل اطمینان ترین مصالح که در اکثر ساخت و سازها به کار گرفته میشود ورق گالوانیزه است.
آشنایی با ورق گالوانیزه کاربردها و روش های تولید آن مزیت ها و معایب از جمله موضوعاتی است که قصد داریم در این مقاله درباره آنها بحث کنیم و با گالوانیزه بیشتر آشنا شویم.
اشاره کوچکی به چیستی ورق گالوانیزه شد اینکه ورقی فولادی معمولی با یک لایه محافظ از جنس رویی است که آن را در برابر نفوذ هر گونه رطوبت و قرار گرفتن در فضای باز و هوا مقاوم می سازد. چنین روکش محافظی را تنها می توان در یک یا هر دو طرف یک ورق فولادی اعمال نمود بته نکتهای که جالب است بدانید این است که محافظ و ضخامت پوشش آن با توجه به کاربری ورق گالوانیزه و همچنین میزان رطوبت مورد انتظار محیط متفاوت میباشد.
ورق گالوانیزه نیز به مانند سایر مصالح و محصولات فولادی از انواع مختلفی برخوردار است که شامل ورق گالوانیزه آهنی و ورق گالوانیزه فولادی ست.
ورق گالوانیزه آهنی همان آهن پوشش داده شده با فلز روی را گویند و ورق گالوانیزه فولادی همان فولاد پوشش داده شده با فلز روی است.
یکی از موضوعات مهم و جذاب در رابطه با ورق گالوانیزه روش های تولید انواع این ورق است. به منظور اینکه بدانید گالوانیزه چگونه تولید می شود ابتدا باید بدانید که گالوانیزه کردن چیست. گالوانیزه کردن به روش زیر صورت می پذیرد که هر مورد را به اختصار برایتان شرح داده ایم.
روش گالوانیک
روش گالوانیک به فرایند اعمال فلز روی بر سطح فولاد یا آهن با به کارگیری از محلول الکترونیک را گویند.
گالوانیزه شدن با به کارگیری دمای بالا
اگر بخواهیم در رابطه با این روش صحبت کنیم باید بگوییم که این روش پوشش دادن یک فلز مثل آهنگ یا فولاد با یک لایه از جنس رویی به وسیله فر و بردن محصول در حمام از روی مذاب با دمای حدود ۴۶۰ درجه سانتی گراد می باشد
روش گالوانیزه با استفاده از حرارت پایین پوشش یک سطح فلز با یک ترکیب ویژه حاوی پودر روی را گویند.
این روش یکی دیگر از روش های گالوانیزه کردن است که استفاده از پودر روی دمای بالا از ۳۰۰ تا ۴۵۰ درجه سانتی گراد یا بخار روی با دمای ۸۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد را شامل می شود.
در این روش برای گالوانیزه کردن سرد همان فرایند گرده افشانی فولاد و یا آهن با روی به وسیله یک اسلحه فنی انجام می شود.
این روش پوشش روی با بکارگیری از جریان جت مافوق صوت و روی سطح فلز قرار می گیرد.
استانداردهای طبقه بندی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. اما معمولاً به عنوان بخشی از الزامات فنی محصولات گالوانیزه، در تمامی این استانداردها، برند و مجموعه سایزها مشخص می شود. ویژگی های اصلی طبقه بندی ورق های گالوانیزه عبارتند از:
3 دلیل اصلی برای محبوبیت ورق گالوانیزه در ساخت و ساز وجود دارد:
علاوه بر مزایای ذکر شده در بالا، این متریال دارای معایبی نیز می باشد.
اما اگر در پروژه خود از ورق گالوانیزه استفاده کنید، 50 سال برای تعمیر و تعویض آن فرصت دارید. البته از ورق گالوانیزه در ساخت و سازهای اولیه ساختمان استفاده نمی شود، اما اغلب در نماها، سازه ها، کانال های خنک کننده و تهویه، لوله ها، ساندویچ پانل ها و شیرآلات مدرن استفاده می شود.
شاید باورتان نشود، اما قبل از دهه 80 میلادی، ورق های گالوانیزه زیاد در خودروسازی استفاده نمی شد. بسیاری از خودروسازان از جمله سازندگان آمریکایی از ورقه های سیاه ساده برای ساخت درب و شاسی خودرو استفاده می کنند و با رنگ ها و پوشش های مخصوص آن ها را در برابر خوردگی مقاوم می کنند.
زنگ زدگی و خوردگی یکی از رایج ترین مشکلاتی است که مشتریان این خودروها با آن مواجه هستند.
در اوایل دهه 80 خودروهای ژاپنی با فریم گالوانیزه وارد بازار آمریکا شدند و به دلیل ضمانت طولانی مدت در برابر خوردگی و در بین مصرف کنندگان آمریکایی محبوبیت زیادی پیدا کردند.
این مشکل خودروسازان آمریکایی و بعدها در سایر نقاط جهان را به استفاده از ورق های گالوانیزه ترغیب کرد که امروزه حدود 80 درصد خودروها و شاسی ها از ورق گالوانیزه ساخته می شوند که دوام خودروهای بدون ورق گالوانیزه را تضمین می کند. این امکان ندارد!
تعمیر و نگهداری کابل مخابراتی همیشه چالش بزرگی برای این صنعت است. کابل ها و جعبه های اتصال آنها معمولاً در بالا قرار دارند و به راحتی قابل دسترسی نیستند. در صورت دسترسی، خطرات زیادی مانند سقوط از ارتفاع زیاد و مرگ وجود دارد.
استفاده از ورق گالوانیزه برای ساخت کابل های تلفن، جعبه های توزیع و تجهیزات مخابراتی به دلیل استحکام بالا فاصله زمانی بین هر عملیات تعمیر و نگهداری را افزایش داده و خطر این عملیات را کاهش می دهد.
آیا می توانید تصور کنید اگر هر یک از لوازم خانگی شما از ورق گالوانیزه ساخته نشده باشد چه اتفاقی می افتد؟ ماهیت عملکرد برخی از این دستگاه ها مانند یخچال، کولر، ماشین لباسشویی و ظرفشویی به میزان استفاده از آب و رطوبت بستگی دارد و در صورت استفاده از ورق های سیاه ساده در ساخت آنها عمر کوتاهی خواهند داشت. به همین دلیل، تولید لوازم خانگی به یکی از مصارف اصلی ورق گالوانیزه تبدیل شده است و وابستگی زیادی به ان پیدا کرده است.
دفعه بعد که در شهر یا بزرگراه ها رانندگی می کنید، اگر به علائم جاده، ایستگاه های اتوبوس و نرده های محافظ دقت کنید، متوجه می شوید که در همه جا هستند بله تمامی این موارد را با ورق گالوانیزه می سازند.
اگر ازورق سیاه معمولی به جای ورق گالوانیزه در ساخت تابلوهای راهنما، تابلوهای ایستگاه اتوبوس، نرده ها و برخی تجهیزات شهرداری استفاده شود، شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی هر ساله متحمل هزینه های هنگفتی می شوند، زیرا تعداد این وسایل کم نیست و آنها باید تعمیر شوند زمان و هزینه زیادی می برد
بدون استفاده از قلع امکان ساخت سیلوهای بیشتر و نگهداری مواد غذایی برای مردم و حیوانات برای مدت طولانی امکان پذیر نبود. سیلوهای مواد غذایی معمولاً از بتن یا ورق فلز گالوانیزه ساخته می شوند که دارای مزایای زیر است:
شرح مزیت های ورق گالوانیزه بسیار است این ورق از جمله بهترین ها است.
یکی از مهمترین مزیت ها این است که طول عمر ورق گالوانیزه بسیار بالاست شما حداقل عمر یک ورق گالوانیزه را ۱۰ سال در نظر بگیرید. دلیل اینکه پوشش گالوانیزه دارای ساختار خاص و ویژهای است مقاومت بسیار بالایی در برابر صدمات مکانیکی سایش و غیره را در خود دارد.
یکی از دلایل که سبب شده تا گالوانیزه اینقدر پرطرفدار باشد وجود ترکیبات فلزی منحصر به فردی است که در خود دارد پوشش روی کاملاً با پایه فلزی در تعامل است در طول استفاده از این ورق ها هیچ نوع شکاف مواد پاره ای لایه برداری و غیره روی آنها اتفاق نخواهد افتاد.
ماده اصلی و گالوانیزه روی است و همانطور که می دانید روی یک ماده طبیعی است و سوم هجری از خود انتشار نمی دهد پس می توان آن را بدون نگرانی و با خیال آسوده در هر جایی استفاده کرد.
ورق گالوانیزه از طریق کاربری گسترده ای برخوردار است از این فولاد در ساخت تابلوهای برق تابلو های راهنمایی رانندگی سینی کابل برخی از قطعات لوازم خانگی مخازن مجرای هوا دودکش لوله ها بدن سقف سوله ها و سالن ها استفاده می شود.
یکی دیگر از مهمترین مزیت ورق های گالوانیزه این است که برای نصب آنها نیاز به صرف زمان زیادی نیست برای آماده سازی صد رنگ کردن و یا بازرسی آن یک زمان اندک نیاز است همچنین در صورت نیاز به تعمیر پوشش گالوانیزه ورق ها به راحتی و بدون نیاز به هیچ آزمایش مخربی و فقط از طریق چشم قابلیت کنترل و بازرسی دارد
اگر بخواهیم در رابطه با ظاهر و گالوانیزه صحبت کنیم باید با آن نمره بسیار بالاتری را در مقایسه با سایر محصولات مشابه خود دهیم این ورقه ها رنگ ها و طرح های متنوعی تولید می شوند و از این رو دارای جذابیتهای ظاهری مختلفی نیز هستند به همین خاطر می توان از نظر ظاهری نیز و ورق گالوانیزه را یکی از بهترین ها دانست
در صورتی که ورق گالوانیزه با کیفیت تولید شود و با دقت کامل و مراقبت های خوب استفاده شود تمام مشخصات فنی و خصوصیت های اولیه آن نیز کاملا تست شده و می توان از ورق های قدیمی گالوانیزه نیز استفاده مجدد نمود.
بسیاری از مصالح فولادی دارای قیمت های گرانی هستند اما ورق های فولادی گالوانیزه یکی از مصالح ساختمانی با قیمت مناسب و به صرفه اقتصادی محسوب میشود به خاطر اینکه در فرهنگ ساختمان ها برای انجام عملیات گالوانیزاسیون در مقایسه با سایر روش های معمولی جلوگیری از خوردگی نیاز به هزینه های کمتری است از قیمت نسبتاً پایین تری نیز برخوردارند همچنین این ورق ها برای تعمیر و نگهداری هم هزینههای زیادی را نخواهند داشت.
ورق های گالوانیزه مقاومت بسیار بالایی را در برابر انواع صدمات سایش و خوردگی و غیره دارند
ورق های گالوانیزه بسیار راحت شکل می گیرند و می توان آنها را به هر فرمی در آورد همینطور قابلیت جوشکاری از دیگر مزایای ورق گالوانیزه است.
ورق گالوانیزه دارای عیوبی نیز هست به عنوان مثال آسیب پذیر بودن در برابر خراشیدگی یکی از آنهاست در صورتی پوشش روی خراشیده شود و به سرعت زنگ می زند و همچنین مقاومت آن در مقایسه با فولاد ضد زنگ کمتر است
از جمله تفاوت هایی که این دو نوع ورق گالوانیزه با هم دارند این است که برای تولید ورق گالوانیزه رنگی ابتدا ورق چربی زدایی شده و سپس با مواد قلیایی شستشو داده می شود سپس به منظور بالا بردن قدرت جذب رنگ یک لایه اپوکسی روی ورق گالوانیزه اعمال می شود و آن را از کوره عبور می دهند پس از اینکه ورق رنگی شد یک بار دیگر برای گالوانیزه در کوره قرار داده می شود.
ورق گالوانیزه را بر اساس برند ابعاد و ضخامت ای که دارد سفارش می دهند قیمت آن نیز به صورت کیلویی اعلام میشود پس از سفارش دهی و اعلام قیمت هزینه نهایی نیز تعیین میگردد.
البته یکسری عوامل دیگر مثل قیمت مواد اولیه، تورم و مشکلات اقتصادی و برخی دیگر رو قیمت ها تاثیر می گذارند.
برای مشاهده قیمت ورق گالوانیزه کلیک کنید
پیشگام فولاد انواع ورق گالوانیزه آن هم از بهترین برند ها ارائه می دهد با توجه به نیاز بالای صنایع مختلف به ورق گالوانیزه این هدف بزرگ در شرکت پیشگام فولاد است که بهترین و با کیفیت ترین ورق ها را در خود بگنجاند.
ورق گالوانیزه در صنایعی نظیر؛ ساخت سینی کابل، نردبان کابل، لوله های بخاری، سقف های شیروانی، کانال های کولر، ساخت عرشه های فولادی و همینطور ساخت نوع خاصی از لوله آب به کار می رود.
در واقع ورق گالوانیزه به دلیل مقاومت بالایی که در برابر انعکاس گرما، نفوذ رطوبت و زنگ زدگی دارد، در مواردی به کار می رود که ارتباط مستقیم با آب و یا رطوبت وجود داشته باشد.
این ورق دارای قابلیت جوشکاری و ماشینکاری است.
Galvanized sheet – ورق روغنی
این ورق ها با ابعاد و ضخامت های مختلف و موجود است.
جهت حصول اطمینان مشتریان گرامی، شرکت پیشگام فولاد تمامی مقاطع فولادهای آلیاژی را با سرتیفیکیت و آنالیزهای معتبر عرضه می کند.
خرید و فروش
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به شرکت پیشگام فولاد می باشد