در صنعت، ورقهای فولادی در دو حالت نورد سرد و نورد گرم ساخته میگردند. ورق روغنی با تکنولوژی نورد سرد ایجاد و روانه بازار می شود. باتوجه به اینکه این ورقها با شیوه نورد سرد در فشار بالا ساخته میشود، مقاومت آنها نسبت به بقیه انواع ورقهای ایجاد گردیده مقداری بیشتر میباشد و به همین دلیل نیز کاربرد بیشتری را در صنعت به خود اختصاص داده است . با توجه به اهمیت آن دراین مقاله کوشش گردیده تا به تحلیل شیوه ساخت، خصوصیتها و کاربرد این نوع از ورق روغنی پرداخته گردد.
ورقهای روغنی دارای مقاومت بالا (به علت مقاوم سازی لایه سطحی در نورد سرد)، کیفیت ظاهری بالا نسبت به ورق سیاه و همینطور مراحل ساخت سریعتر و راحتتر، برای به کار گیری در صنایعی همانند اتومبیل سازی و لوازم خانگی در گریدهای مختلف بسیار مورد توجه میباشند.
شیوه ساخت ورق روغنی
کلاً برای ساخت انواع ورق از نورد سرد و نورد گرم استفاده می گردد. در روند ساخت ورق روغنی با استفاده از نورد سرد، ورق فلزی موردنظر در دمایی بین دمای اتاق و دمای ۲۰۰ درجه قرار می گیرد. این دما برای فلزات جزو دماهای پایین محسوب میشود. آنگاه با فشار بسیار زیادی که به ورق اعمال میگردد از بین غلتکها عبور مینماید. با این کار ضخامت ورق کاهش پیدا میکند ولی برعکس تصور مردم دراین پروسه استحکام و دوام ورق بیشتر گردیده تحمل فشار بیشتری پیدا مینماید.
انواع پر کاربرد ورق روغنی
ورقهای روغنی بر پایه ی نوع آلیاژی که از آن ساخته میگردد و هم چنین اندازه و سایز آنها به انواع مختلفی تقسیم می گردند. ورقهای روغنی در اندازه و سایزهای متنوعی ایجاد می شود، البته استانداردهای موجود برای ساخت آن، دربرگیرنده ضخامت بین ۰٫۰۳ میلی متر تا ۳ میلی متر و عرض ۱۰۰ تا ۱۲۵ سانتیمتر میباشد. وزن ورقهای روغنی استاندارد نسبتاً با وزن آهن ساده برابر میباشد. به همین دلیل نیز باتوجه به ارزان بودن قیمت ورق روغنی و خصوصیتها و کاربردهای بیشتر، در صنعت به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
اشکال ورقهای روغنی براساس نوع آلیاژ و عملیات حرارتی شامل ورقهای روغنی معمولی ST12، ورق های روغنی نیمه کشش ST13 و ورق روغنی فوق کشش ST14 تقسیم می گردند. هرکدام از این ورق ها دارای آستانه مقاومت و کشش متفاوتی می باشند و بر همین اساس نیز ارزش ورق روغنی در انواع مختلف آن متفاوت میباشد. علاوه بر این، ورقهای روغنی با قابلیت و امکان لعاب پذیری EK2 و ضد سایش QSTE نیز در صنعت های گوناگون کاربردهای فراوانی دارند.
خصوصیتهای کاربردی ورق روغنی
همانطور که گفته شد بارز ترین خصوصیت ورقهای روغنی، مقاومت بسیار بالا و توان تحمل در برابر فشارهای فیزیکی میباشد. علاوه بر این، روند ایجاد این نوع ورق با سرعت زیادی انجام میپذیرد و به همین دلیل نیز به مقدار زیادی در بازار در دسترس میباشد.
علاوه بر این، از ورق روغنی تحت عنوان مواد اولیه و پایه برای ساخت ورق گالوانیزه یا این که ورق سفید و ورق رنگی نیز استفاده میگردد. چون دوام سطحی این ورقها برای کار در صنعت بسیار مطلوب میباشد. به این ترتیب به کار گیری از آن برای ایجاد انواع ورقهای دیگر گزینه بسیار قابل قبولی میباشد.
گونه های ورقهای روغنی با امکان کشش، لعاب پذیری و ضد سایش بودن به بازار عرضه میشود. این قابلیت ها در صنعت اتومبیل سازی و صنعت های دیگر که در بخش بعدی به آن اشاره خواهیم کرد، کاربردهای فراوانی دارند.
با توجه به اینکه این ورقها با تکنولوژی نورد سرد و شیوه هیدروفرمینگ ایجاد میگردد، سرعت بالای این روند سبب تولید مقاومت بالا و یا این که تحمل کشش سطحی بیشتر در این نوع ورق میگردد. علاوه بر این، سرعت بالای انجام فرایند ساختوساز، باعث بالارفتن ساختوساز انبوه این تولیدات و کاهش بها ورق های روغنی می گردد.
کاربرد ورق روغنی در صنعت های متعدد
از جمله کاربردهای فراوانی کهاین محصول در صنایع متعدد داراست میتوان استفاده از ورقهای روغنی در صنعت اتومبیل سازی را مثال زد. در این صنعت برای ایجاد فیلترهای اتومبیل از ورق روغنی با قابلیت فوق کشش استفاده می گردد. همینطور در ساخت گل گیر های اتومبیل نیز از ورقهای ST13 یا این که به عبارتی ورق روغنی نیمه کشش استفاده میگردد. برای ساخت قطعات تحتانی اتومبیلها نیز در اکثر مواقع از ورق های روغنی با قابلیت ضد سایشی استفاده میشود.
در صنعت لوازم خانگی ورق روغنی در ساخت اجاق مورد استفاده قرار می گیرد. برای ایجاد کرد صفحه های فلزی لعاب گیر در گازهای خانگی از ورقهای لعاب پذیر استفاده می شود. علاوه بر این در ساختمان سازی نیز ورق روغنی برای ساخت سازه هایی بسیار قدرتمند که نیاز به تحمل وزن بالایی داراهستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
همینطور به جهت داشتن سطحی صاف و صیقلی از ورق روغنی برای نقاشی قطعات صنعتی متعدد نیز استفاده می شود. سطح یکدست این ورقه منجر میگردد فرایند رنگ زدن قطعات با کیفیت و دقت بالاتری صورت پذیرد.
از جمله دیگر کاربردهای ورق روغنی که میتوان به آنها اشاره نمود شامل استفاده در صنعت رادیاتورسازی، ساخت بشکه، مخزن فلزی، ساخت پنل های غیر انعطاف پذیر، ساخت انواع قفسه ها میباشند.
ورق روغنی : پیشگام فولاد وروش و پخش انواع ورق روغنی
ورق روغنی با متریال ST14 و ST12 تولید می شود. این ورق ها به ورق های نورد سرد یا Cold rolled Steel نیز معروف هستند
ورق روغنی (ورق کشش و فوق کشش)
این محصول برخلاف ورق سیاه در فرآیند نورد سرد (Cold rolled Steel) تولید شده و باتوجه به کیفیت سطح و شفافیت آن بیشتر در سطوح خارجی محصولات صنعتی و ساختمانی به کار می رود.
این ورق به طور معمول با استاندارد های ST14 و ST12 نامگذاری و تولید می شود و دارای الانگیشن (Elongation) بالا (قابلیت کشش) می باشد.
الانگیشن این گونه ورق ها معمولا بین ۱۲تا ۲۸ می باشد که ورق در حالت کشش قرار می گیرد.
ورق نورد سرد – ورق ST14 – ورق ST12
این ورق که کاربردهای کششی و یا فوق کششی دارند که انواع ورق های سرد را شامل می شود و دارای استانداردهای ST12 ،ST13 و ST14 ورق کشش و ورق فوق کشش می باشد.
ورق های فولادی این قابلیت را دارند که بدون اینکه دچاره از هم گسیختگی شود، می توانند تحت کشش قرار بگیرند.
این استانداردها زیر مجموعه ی DIN آلمان هستند؛ نام استانداردها عموما از ترکیب یک نشانه و یک عدد تشکیل می شود، مانند: ورق ST14 و ورق ST12
حروف اختصاری ST برگرفته شده از کلمه ی Stahl به زبان آلمانی و به معنای فولاد است.
عدد به کار رفته در استاندارد به معنای حداقل استحکام کششی ورق است.
عمده ی موجودی و میزان فروش ورق های روغنی در شرکت پیشگام فولاد مربوط به ورق روغنی مبارکه می باشد.
ورق (ورق کشش و فوق کشش)
همچنین این محصول هفت الماس، ورق های روغنی فولاد مبارکه، ورق فولاد غرب آسیا، MMK روس، قزاق، چین، هند و ورق های تولید شده توسط کشورها و کارخانه های دیگر به صورت شیت و رول قابل عرضه می باشد.
جهت حصول اطمینان مشتریان گرامی، شرکت پیشگام فولاد تمامی فولادهای آلیاژی را با سرتیفیکیت و آنالیزهای معتبر عرضه می کند.
جمعبندی
در این مقاله معرفی ورق های روغنی و خصوصیتها و انواع آن، کاربردهای ورق روغنی، نحوه ساخت و عوامل تاثیرگذار در قیمت ورق روغنی بطورکامل ارزیابی گردیده است. با توجه به گستردگی ورقهای فولادی تولیدی با روشهای متفاوت برای دستیابی به اطلاعات برای کاربرد مورد نظر خود، بایستی به پارامترهای متفاوتی به عنوان مثال ظواهر (از نظر اندازه و ضخامت)، جنس و شیوه ساخت و ساز دقت کرد.